Prepevanje ljudskih godcev Studenček

Bil je vroč poletni dan, 7. avgusta 2024, ko so v Dom starejših občanov Bežigrad prišli prepevati Ljudski pevci Studenček iz Ivančne Gorice. Njihov obisk je bil del rednega tedenskega kulturnega dogodka, ki ga organiziramo vsako sredo. Pevci so s seboj prinesli ljudske inštrumente, ki so nas popeljali v preteklost in obudili spomine, ki še vedno živijo v srcih stanovalcev in stanovalk doma.

Ob spremljavi doma narejenih ljudskih inštrumentov, kot so ropotulja iz buče, napolnjena s koruznimi semeni, star ribežen za pranje perila, piščal iz lubja in bakra iz kopalnice, tokalo iz dveh kamnov iz reke Krke, lončeni bas z imenom bumbajs ter harmonika, so prepevali znane ljudske pesmi: Studenček, Jaz sem si pa nekaj zmislil, Sinoči sem na vasi bil, En hribček bom kupil, Fantje po polju gredo, Mi se imamo radi, Tam dol na ravnem polju in mnoge druge.

Poleg glasbenega nastopa so nam predstavili tudi svoj domači kraj, Ivančno Gorico, in nam predlagali nekaj zanimivih izletniških točk. Svoj nastop so zaključili z venčkom pesmi: En hribček bom kupil, Mi se imamo radi, Tam dol na ravnem polju, Ne reci nikdar, Kam čas beži, V dolini tihi in Čebelar. Na koncu so nam podarili še pesem Za prijatelje.

Stanovalci doma so se z veseljem pridružili prepevanju. S skupnim petjem so obujali spomine na minule dni, ki še vedno ostajajo v njihovem lepem spominu. Prepevanje ljudskih pesmi namreč pozitivno vpliva na počutje in povezuje ljudi skozi čas in prostor.

Hvala ljudskim pevcem Studenček, ki so nas s svojimi pesmimi popeljali v čase, ko je bilo petje del vsakdanjega življenja.